Probleembeschrijving

Naast de bestaande woning is een uitbreiding met kelder met daarin een sauna gerealiseerd. Vanuit de kelder kom je direct in een uitloopruimte die bijna drie meter onder het maaiveld ligt.

Direct na de oplevering zijn er vochtproblemen ontstaan. Daar de problemen niet door aannemer opgelost konden worden groeien de algen, de mossen en de schimmels op 1 van de grondkerende muren uitbundig en op andere plaatsen is er een begin van algengroei zichtbaar.

Vraagstelling

Door de bewoners is, behalve het vaststellen van de oorzaak van de lekkages en het opstellen van de maatregelen,  gevraagd om aan te gegeven of er sprake was van een bouwfout waarvoor de aannemer aansprakelijk gesteld kan worden.

Diagnose

Voor de groei van algen is de aanwezigheid van “vrij” water een voorwaarde. Algen kunnen geen water uit poriën opnemen tenzij het water door van een externe druk uit de poriën gedrukt wordt.

“Vrij water” aan het oppervlak kan ontstaan door condensvorming. In gebouwen treedt dit op als in de zomermaanden warme vochtige lucht van buiten in een relatief koele ruimte komt. Dit wordt zomercondens genoemd. Een temperatuurverschil van de buitenlucht en de oppervlaktetemperatuur van ongeveer 5 à 7 ºC is in de regel hiervoor voldoende.

Normaal gesproken wordt het condenswater opgenomen worden door het poreuze stucwerk. In dit geval was dit niet mogelijk daar door lekkages zowel het metselwerk als het stucwerk door en door nat geworden waren. Hiermee werden de voorwaarden geschappen voor de algengroei.

Daar inmiddels het vocht ook van boven in de muur komt, wordt het vocht door de zwaartekracht uit de poriën geduwd. Hierdoor zijn thans ook in de wintermaanden de voorwaarde voor de algengroei aanwezig.

algengroei_op_muur


Reacties

Algengroei in huis — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het beantwoorden van vragen op de website is een gratis service die verleend wordt als er tijd voor is. En past in de doelstelling van de website, het geven van voorlichting. Reacties/vragen worden dan ook pas na moderatie geplaatst. En zijn daarna voor iedereen te lezen.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>