Probleembeschrijving

Naast de bestaande woning is een uitbreiding met kelder gerealiseerd. Vanuit de kelder kom je direct in een uitloopruimte die bijna drie meter onder het maaiveld ligt. In de kelder is een sauna aangelegd.

Direct na de oplevering zijn er vochtproblemen ontstaan. Door de aannemer zijn enkele maatregelen genomen maar deze blijken niet voldoende te zijn. Inmiddels groeien de algen, de mossen en de schimmels op 1 van de grondkerende muren uitbundig en op andere plaatsen is er een begin van algengroei zichtbaar. Op de muren die grenzen aan de uitloopruimte is de aantasting van het stucwerk door vocht goed zichtbaar.

Vochtmetingen met behulp van neutronen hebben uitgewezen daar er sprake is van een sterk verhoogd vochtgehalte in zowel de muren en de vloer. Enkele deskundigen hebben zich al gebogen achter de oorzaak van het probleem.

Omdat het probleem niet door de aannemer opgelost wordt en de kelder niet bruikbaar is, is de zaak voorgelegd aan de Raad van Arbritage.

Vraagstelling

Door de Raad van Arbritage zijn de volgende vragen geformuleerd:

  1. Wat zijn de oorzaken van de lekkages in de kelderwanden en/of keldervloer Spelen daarin eventuele koudebruggen een rol?
  2. Is er vocht aanwezig op de constrcutievloer onder de dekvloer?
  3. Wat zijn de mogelijkheden tot herstel? Wat zijn de kosten van de diverse opties?

Uit het onderzoek en de analyse bleek uiteindelijk dat de algengroei slechts indirect veroorzaakt werd door de aanwezige lekkages en kouidebruggen.

algengroei_binnen.jpg


Reacties

Algen in nieuw gebouwde kelder — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het beantwoorden van vragen op de website is een gratis service die verleend wordt als er tijd voor is. En past in de doelstelling van de website, het geven van voorlichting. Reacties/vragen worden dan ook pas na moderatie geplaatst. En zijn daarna voor iedereen te lezen.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>