Probleembeschrijving
Een binnenzwembad kan een hoop plezier geven maar geeft soms ook veel zorgen. Zoals bij dit zwembad. Korte tijd na de bouw ontstond er schade aan het stucwerk van de muren rondom het zwembad. Op een uitzondering na zijn de muren van het zwembad en de nevenruimten voorzien van een gipspleister die afgewerkt is met een latexverf. De vloerafwerking bestaat natuursteen.
In de loop van de jaren is er op steeds meer plaatsen schade ontstaan op steeds grotere afstanden van het zwembad. Na 12 jaar gaat de ontwikkeling van de schade zeer snel. In enkele maanden tijd is de hoogte waarop de schade aan het stucwerk voorkomt, gestijgen van 20 à 20 cm gestegen tot meer dan 0,75 m.
Bij aanvang van ons onderzoek bleek dat er een aantal onderzoeken naar de oorzaak van de vochtproblemen uitgevoerd waren. Geen van de onderzoeken had een bevredigende antwoord opgeleverd. Er bleven steeds teveel open einden.
Voor de waterverversing is aan drie zijden van het zwembad een overstroomgoot aangelegd (de vierde zijde grenst het zwembad aan metselwerk). De goot is uitgevoerd in keramische elementen die in een mortelbed gelegd zijn. Een keuze van de architect die niet van kunststoffen en coatings houdt.
Op veel plaatsen in de goot is bij voegen tussen de keramische elementen kalkafzetting zichtbaar. Dit komt vooral voor aan de zijde van de goot waar het water niet over de rand stroomt.
Vraagstelling
Door de eigenaren van het pand is gevraagd om de oorzaken van de vochtproblemen vast te stellen en een advies te geven voor het herstel van het stucwerk.
De goot bezien vanaf de zijde van het zwembad
Reacties
Kalkuitbloei in de goot rondom het zwembad — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>