Probleembeschrijving

De oudste gedeelten van de herenhuis stammen uit de periode rond 1640. Jarenlang was in het gebouw een kliniek gevestigd. Nadat de kliniek ruim 10 jaar geleden het pand verlaten heeft, is het door de huidige eigenaar grondig gerenoveerd.

Onder het huis bevinden zich een aantal kelders. In van de kelders is in gebruik als wijnkelder. De kelder is bereikbaar via een buitentrap. Deze is met een lui afgesloten. Daar wat stucwerkschade was is de kelder bij de renovatie geïnjecteerd tegen optrekkend vocht.

Op de tegelvloer van de kelder is een witte laag zichtbaar en langs de randen van de kelder staat regelmatig water. Aanvankelijk is gedacht dat het water via de buitentrap naar binnen stroomde. Enkele verbeteringen van de waterkering van het luik boven de trap naar de kelder brachten niet het gewenste resultaat. De omvang van de overlast bleef toenemen.

Uit navraag over de grondwaterstand bleek dat de hoogste grondwaterstand 10 à 20 cm onder het vloerpeil lag. Op grond daarvan is aangenomen dat de grondwaterstand niet de oorzaak is.

Vraagstelling

Hoe kan water in de kelder komen terwijl er maatregelen genomen zijn tegen capillair vochttransport.

lekkende_kelder

Het water stond op de vloer


Reacties

Lekkage na het injecteren — 1 reactie

  1. Beste heren,

    Ik probeer een poging maar het blijft een slag in de lucht en ik neem aan dat de problemen na het injecteren zijn ontstaan. Allereerst lees ik dat men grondig heeft gerenoveerd, en renovatie’s brengen nu eenmaal, zeker bij monumenten een radicale verandering van de waterhuishouding. En dan beperk ik me tot het isoleren en het ‘dichtplakken’ van kieren en spleten, wat uiteraard hier van van grote invloed kan zijn. Condensvorming kan één van de mogelijkheden zijn. U heeft het over een witte laag over de tegelvloer wat misschien kan duiden op zoutvorming en zout trekt water uit de omgeving aan. Volgens mij mag stucwerkschade geen reden zijn om tot injecteren over te gaan is nogal rigoureus en brengen meer problemen mee dan dat het oplost.

    Gr,
    Ron van Heeswijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het beantwoorden van vragen op de website is een gratis service die verleend wordt als er tijd voor is. En past in de doelstelling van de website, het geven van voorlichting. Reacties/vragen worden dan ook pas na moderatie geplaatst. En zijn daarna voor iedereen te lezen.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>