De afgelopen jaren is de term bouwpathologie in zwang gekomen voor het onderzoeken van schades in gebouwen. De bouwpatholoog is de degene die het onderzoek uitvoert. De term is waarschijnlijk overkomen waaien vanuit België.

Bouwpathologie is geen begrip dat voorkomt in het Van Dale hedendaagswoordenboek. Het is een variant op het begrip pathologie uit de medische wereld. Pathologie is afgeleid van de griekse woorden páthos en lógos. Páthos betekent “lijden, pijn, ziekte, emotie” en lógos betekent “gedachte, rede, taal, principe, leerstelling of logica”. Van Dale omschrijft pathologie als de leer van de oorzaken, de aard en de gevolgen van ziekten.

Bouwpathologie kan gezien worden als het deel van de bouwfysica dat zich richt op de diagnose van schades in gebouwen. Door het gebruik van veel nieuwe materialen en constructies is het belang van dit deel van de bouwfysica toegenomen. Anders dan in België wordt het nog niet als afzonderlijk (deel-)vak gedoceerd in Nederland.


Reacties

Bouwpathologie — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het beantwoorden van vragen op de website is een gratis service die verleend wordt als er tijd voor is. En past in de doelstelling van de website, het geven van voorlichting. Reacties/vragen worden dan ook pas na moderatie geplaatst. En zijn daarna voor iedereen te lezen.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>