Reacties

De gehydrofobeerde spouwmuur — 2 reacties

 1. Hallo Cornelis,hoe herkenbaar en actueel is dit probleem vandaag de dag weer. Een gevallen steen in de spouw of mortelresten die op de spouwankers is blijven hangen en in contact staan met het binnenblad. Met de huidige energie prijzen en overheidssubsidies zijn we wederom massaal aan het na-isoleren geslagen. Natuurlijk moet je de gevel daarna vol hydrofoberen voor een optimaal resultaat. Helaas blijkt dit te vaak tot teleurstellingen waar een ieder naar elkaar wijst. Ga zo door met je (sputterende) colums. Een goed verstaander………. Groet E de Vink

  • De kopgevel van de overburen uit de begin zeventiger jaren, dat is inmiddels een interessant studieobject geworden. Tot 5 jaar geleden zag het er uit zoals het moet, een mooie egale kleur. Op het oog was er niets mis mee. Het voegwerk zag er goed uit.

   En nu zijn er na elke winter meer gele plekken. Niet groter dan een paar vierkante centimeter. Het worden er wel steeds meer. Voor een studieobject is dat fantastich. Maar als je de eigenaar bent van die kopgevel?

   Ik kan het me levendig herinneren. Op een dag stond daar een steiger. Hogedrukspuit erop en dan slijpen. Voordat ik het wist zaten de voegen er weer in, juist voor een flinke regenbui. Wat zat ik verkeerd met die regenbui, kwam ik na de eerste winter achter.

   Het waren er na de eerste winter nog maar een paar, die kleine gele plekken op de baksteen, willekeurig verspreid over de muur. Nu ga je niet voor de kopgevel van de buren staan om deze uitvoerig te bestuderen. De buren zouden ervan schrikken. Soms als ik er langs loop, werp ik een snelle blik op. Het is interessant hoe de vorm van die gele plekken zijn. Net alsof iemand met een heel klein beiteltje heel voorzichtig een klein stukje van de baksteen afgehakt heeft.

   Na iedere winter zijn er meer. Bij zo’n speurtocht, ik ben niet erg efficiënt daarin, kwam ik een foto tegen die wel erg veel leek op de kopgevel van de overburen. En toen wist ik het weer. De kopgevel heeft last van vorstschade. Waarom pas na meer dan 40 jaar en niet eerder? Een simpele proef met het buisje van Karsten was dat maar mogelijk. Dan weet ik zeker of de vorstschade veroorzaakt wordt door het hydrofoberen van de gevel. Maar ja, het is de kopgevel van de overburen.

   Gegroet, Cornelis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het beantwoorden van vragen op de website is een gratis service die verleend wordt als er tijd voor is. En past in de doelstelling van de website, het geven van voorlichting. Reacties/vragen worden dan ook pas na moderatie geplaatst. En zijn daarna voor iedereen te lezen.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>