Een fris verfje: stank voor dank
(dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt)
Een enkele maal komt het voor, na enkele dagen van het sauzen van de muren en het plafond begint het te stinken in de ruimte. 3 schadebeelden die vaker voorkomen zijn:
- Er hangt van tijd tot tijd een kattenpislucht.
De kattenpislucht ben ik tegengekomen bij projecten waarbij er geschilderd is op gipslaag die onvoldoende gedroogd was. De te natte ondergrond zorgde hiervoor dat bepaalde componenten van de verf in de gipslaag kwamen en daardoor niet in de verflaag gebonden werden. Soms verdwijnt het probleem vanzelf. Maar ook kan het noodzakelijk zijn om maatregelen te nemen om het probleem op te lossen. - Stank van rotte eieren.
De stank laat zich niet duidelijk omschrijven maar wordt na verloop van tijd steeds sterker. Dit geldt niet voor de stank die vrijkomt na het maken van een diepe kras door de verflaag. Dan stinkt het zeer sterk naar rotte eieren of te wel H2S. Opvallend is dat als een monster van de muur of plafond wordt genomen, alleen bij het “insnijden” H2S vrijkomt. Daarna komt er van een monster alleen een onbestemde geur. Tot het monster in tweeën gebroken wordt. - Geur wietplanten
Van tijd tot tijd hangt de geur van wietplanten in de ruimte. Dit wordt vaker op het internet gerapporteerd. Ook verfwinkels krijgen hierover vragen. Welke factoren bepalen dat de stank er soms wel en soms niet, is niet duidelijk.
De overeenstemming is de 3 schadebeelden is dat de stank weliswaar duidelijk aanwezig is maar niet zo sterk dat mensen bij wijze van spreken gelijk over de nek gaan.
Deze stankoverlast is anders dan bij “bedorven” verf. Daar is de stankoverlast meestal zeer sterk en niet dragelijk. Deze overlast treedt meestal gelijk op bij het sauzen van de muur. Deze vorm van stankoverlast verdwijnt vaak binnen enkele dagen.
Verergert ventileren het probleem?
Opvallend is dat betrokken bewoners vaak melden dat direct na het spuien (=sterk ventileren) van de ruimte de stank op zijn ergst is. En daarna (langzaam) verdwijnt. Dit gebeurt vaker op zonnige dagen.
Dat zou betekenen dat de stank veroorzakende stoffen uit de lucht verdwijnen.
- Zonder ventilatie kan dit niet tenzij dat deze stoffen niet stabiel zijn en in de lucht geleidelijk uiteenvallen of deels afgebroken worden tot andere stoffen die niet of minder stinken. Daar de bron van de stank niet verdwenen is, zullen nog altijd de stank veroorzakende stoffen in de lucht komen. En daardoor zal de stankoverlast blijven.
- Een andere mogelijke verklaring is dat met het ventileren ozon in de ruimte komt. Met name op zonnige dag als het zonlicht veel ultraviolet licht bevat. Ozon is zeer reactief gas dat vluchtige organische verbindingen afbreekt. Het gevolg is dat er afbraakproducten ontstaan die op hun beurt ervaren kunnen worden als stank.
Een verklaring die meer waarschijnlijk is, is dat er na enige tijd een soort gewenning aan de stank optreedt.
Gelet op het gegeven dat de stank mogelijk H2S kan bevatten, is niet ventileren en toch de ruimte betreden m.i. geen juiste keuze. Tenzij voortdurend bewaakt wordt of de concentratie H2S de grenswaarden niet overschrijdt.
Een onbekend fenomeen?
Als mensen contact opnemen met de schilder, de leverancier of de verffabrikant is het antwoord altijd: hiervan hebben we nog nooit gehoord. Recent kreeg ik van een medewerker van een verfwinkel te horen dat hij zo nu en dan vragen krijgt over een wietgeur.
Van de verffabrikanten bevreemdt mij dat. Een verffabrikant stelt in een document dat ze (soms) aan klagers toestuurt:
- Het probleem is al 10 jaar bekend;
- Het komt voor bij verschillende producenten in verschillende landen;
- Het probleem is onderzocht door de Engelse Branche Vereniging;
- In Nederland is het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Voedsel- en Waren Autoriteit.
Bij het antwoord “we hebben er nooit van gehoord” mag dus een heel groot vraagteken gesteld worden. Daarnaast zijn op het internet al een paar jaren hierover berichten te vinden. Er is 1 te vinden die al meer dan 15 jaar oud is.
Veronderstelde oorzaken rotte eieren stank
Als de verfleverancier het niet weet, dan moeten de betrokkene zelf op zoek naar een antwoord en nog meer naar een oplossing. Een aantal theorieën die regelmatig genoemd worden, zijn:
- bedorven verf
1 van de oorzaken die vaak genoemd wordt, is het gebruik van bedorven verf. In mijn praktijk heb ik daarvoor geen aanwijzingen gevonden. De restanten van de verf in het blik roken niet opvallend. En degenen die geschilderd hadden, was ook niets opgevallen. Mensen die naar rotte eieren stinkende verf toch op de wand hebben aangebracht, geven aan dat na elke dagen de stank verdwenen was. Dat bedorven verf de oorzaak is dus onwaarschijnlijk maar uitgesloten is het niet. - alleen bepaalde merken
Een andere stelling die te vinden is, is dat het alleen optreedt bij bepaalde merken. Dit is onwaarschijnlijk. Er zijn maar 3 verschillende bindmiddelen die de basis voor latexverf vormen. De kans is dan ook groot dat het merk niet direct de bepalende factor is. Mogelijk wel het bindmiddel maar een bewijs is er niet voor. - bacteriën
Bekend is dat latexverven bacteriën kunnen bevatten. Daarom wordt aan de verf bacterie- en schimmeldodend middelen toegevoegd. Sommige bacteriën zijn niet gevoelig voor deze middelen. Dit betekent dat ze de verf in het blik kunnen aantasten. In een beginfase is dit wellicht niet te ruiken. Dit proces zal doorgaan als de verf verwerkt wordt. Dit stopt evenwel nog voordat de verf helemaal droog is.
Er zijn geen redenen om aan te nemen dat in het begin van de drogingstijd wanneer het voor de bacteriën nog vochtig genoeg is, bacteriën zoveel stank veroorzakende stoffen kunnen produceren dat het nog maanden en langer blijft stinken. - ondergrond
Daar het probleem opvallend vaak voorkomt als de latex op spachtelputz of granol wordt aangebracht, ligt het voor de hand om het aan deze ondergronden te weten. In mijn praktijk is het probleem voorgekomen op dergelijke ondergronden die tussen een half jaar en meer dan 15 jaar oud waren. Je mag er vanuit dat deze synthetische mortels na vele jaren, chemisch gezien, stabiel zijn. Ik heb geen aanwijzingen gevonden dat de latexverf zo agressief op deze synthetische mortels inwerkt dat deze aangetast worden. Bovendien heb ik het stankprobleem ook aangetroffen bij een ondergrond van gips. De overeenkomsten tussen deze materialen is dat ze een hele fijne poriënstructuur hebben. - ozon
Er is een Amerikaanse verfleverancier die relatie ligt tussen de muur, de verf en de aanwezige ozon in de lucht. Zelfs bij de normale achtergrondconcentraties zou ozon de verse verf zo aantasten dat er semi-vluchtige verbindingen ontstaan. Onder invloed van zonlicht komen deze vervolgens dan zeer lage concentraties maar toch waarneembare geuren vrij.
Het is zeker zo dat ozon verf kan aantasten. Daar de “bron” van de ghost odour niet zo zeer aan het oppervlak ligt maar vooral (veel) dieper gelegen is, kan dit hooguit een zeer beperkt aandeel hebben in het ontstaan van ghost odour.
Hypothese
Ofschoon de bevindingen divers zijn, is het toch mogelijk om een eerste aanzet te geven voor een verklaringsmodel voor wat vaak ghost odour of wat neutraler wall odour genoemd wordt.
De ondergronden waarop de latexverf wordt aangebracht, zijn poreuze materialen die vloeistoffen middels capillaire krachten kunnen “opzuigen”. De mate waarin dit gebeurt, is o.a. afhankelijk van de eigenschappen van de vloeistof die opgezogen wordt. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde componenten van de verf deels in de ondergrond migreren en vervolgens niet in het bindmiddel van de verf gebonden worden.
Bij de door mij onderzochte schadegevallen had de bovenste afwerklaag een zeer fijne poriënstructuur. De laag daaronder had of wel een grovere poriënstructuur of was een primer die als hechtlaag voor de toplaag was aangebracht. De eigenschappen van beide ondergronden zorgen ervoor dat de vloeistoffen niet verder migreren dan de toplaag.
Als de verf in een dunne laag wordt aangebracht, dan zal de verf slechts in beperkte mate opgezogen worden door de ondergrond. Dit omdat de verf dan snel kan drogen. Mits natuurlijk de omstandigheden in de ruimte voldoen aan de voorwaarde die de verffabrikant stelt. De belangrijkste is een luchtvochtigheid lager dan 80 %.
Anders wordt als het verbruik per m2 groot is. Ofschoon dan vaak de verf aan het oppervlak snel droog is (of schijnt te zijn), betekent dit nog niet voor de verf direct onder het oppervlak en dieper. De gedroogde toplaag zorgt er dan zelfs voor dat de droging daaronder vertraagd wordt. Gedurende de tijd dat de verf niet droog is, kunnen componenten ervan migreren in de ondergrond.
Hetzelfde mechanisme (migreren van componenten naar de ondergrond) kan bij een dunne verflaag optreden op als de temperatuur enkele graden stijgt tijdens de droging. Hierdoor vormt zich versnelt een dun “huidje”. De verf hieronder zal vertraagd drogen.
Dit verklaringsmodel geeft nog geen antwoord op de vraag hoe het komt dat componenten van de verf omgezet worden in vluchtige verbindingen zoals H2S.
Welke component uit de latexverf bevat zwavelverbindingen
Latexverven bevatten altijd biociden om aantasting door bacteriën en schimmels tegen te gaan. 1 van de middelen die bij latexverf wordt toegepast is 5-chloor-2-methyl-2H-isothiazool-3-on. Deze stof bevat zwavel in een gebonden vorm. Mogelijk is dit de bron van de zwavel.
Er wordt wel gespeculeerd dat bacteriën in bepaalde omstandigheden deze biocide zo kunnen afbreken dat H2S vrijkomt. Dat dit kan gebeuren in het verfblik is niet uit te sluiten. Maar dat zou betekenen dat de rotte eieren stank ook al bij het aanbrengen zou moeten worden geconstateerd. Na het aanbrengen van de verf is dit vanwege het massale omvang van probleem, (geen plekje uitgezonderd) praktisch gezien uit te sluiten.
Conclusie
Er zijn nog veel open einden waardoor het niet mogelijk is om een sluitend verklaring te geven voor het ontstaan van de rotte eieren stank na het schilderen met latexverf. Op basis van de hypothese is het wel mogelijk maatregelen op te stellen om herhaling te voorkomen.
Dit is het meest duidelijke artikel over het probleem wat mij vandaag is overkomen.
Exact zoals hierin omschreven kreeg ik ook nadat de latex aangebracht was na ongeveer twee uren die verschrikkelijke onbestendige stank ( zurige lucht ). Het materiaal als ondergrond
was/is een renovatie latex ( Renova Isotop ) van Sigma. Het materiaal , wat ik er nu op aangebracht heb is ( Wyzotex van Wyzonol ) . Dit had ik op zolder in dichte emmers nog staan van 2012. Aanmaken en aanbrengen geheel geen probleem. Nu heb ik alleen de keuken gewit en moet nog de huiskamer gedaan worden. Maar wat moet ik nu denkt U doen. Ook heb ik een schilder hierover gebeld en adviseerde mij enkele dagen te wachten en dan zal die stank wel over zijn. U begrijpt wel, dat ik in ieder geval sceptisch sta tegenover het doorgaan met het gebruik van die Wyzotex van 2012 maar ook met nieuw van hetzelfde materiaal. Niet alleen de stank is vervelend maar ook heb ik verschrikkelijk prikkende ogen .
Aan watergedragen verven worden biociden toegevoegd om bacterie- en schimmelgroei in de emmer te voorkomen. Nu doodt geen enkele biocide 100 % van de schimmels en bacteriën. Het is daarom heel goed denkbaar dat na 5 jaar er toch schimmels en/of bacteriën in de verf zijn gaan groeien. In mijn ogen is dan het gebruik van een 5 jaar oude verf geen gelukkige keuze.
Evenwel kan van afstand niet gezegd worden dat de verf “bedorven” is en dit dan de oorzaak van de zurige lucht is. Het kan ook veroorzaakt zijn door een niet correct verloop van het drogingsproces van de verf.
Gelet op de zeer korte tijdspanne waarbinnen de overlast ontstaan is, is toch de kans groot dat de overlast ontstaan is doordat de verf “bedorven” is. In veel gevallen zal deze overlast na enkele dagen verdwenen zijn maar een garantie daarop is er niet.
De keuken heel warm stoken en goed ventileren versnelt in veel gevallen het vrijkomen van de stoffen die de overlast veroorzaken. Of dit werkt hangt af van de dampdichtheid van de verf en hoeveel “stank” in de poriën van de verf en de ondergrond “opgeslagen” is. Als dit niet binnen een maand resultaat geeft, dan zijn er andere maatregelen nodig om het probleem op te lossen. Hiervoor is dan geen standaardoplossing te geven. Oplossingen die op het internet genoemd worden, werken soms wel en soms helemaal niet.
Zolang niet echt duidelijk is wat de oorzaak van de overlast is, zou ik in ieder geval niet doorgaan met het schilderen. Ook niet met een andere verf.
Goedemiddag,
Wij wouden onze hal nogmaals schilderen. We hadden nog een paar liter latex verf over 8 maand oud.
Na openen rook de verf wat zuur. Geroerd en geur werd minder. Vervolgens toch de hal geverfd. Uiteindelijk was het namelijk maar 3 tot 4m2. Na aanbrengen roken we de zure lucht weer. Maar omdat we begonnen waren aan het ene wandje hebben we besloten hem toch af te maken.
Na sauzen mechanische ventilatie aangezet en buitendeur op een kier.
We ruiken het na enkele uren nog steeds. Verdwijnt de geur, zo ja hoelang duurt dit ongeveer?
Daarnaast lezen we over H2S, dit is op zichzelf een schadelijke en giftig stof. Hoeveel zorgen moeten we ons hier over maken?
De dosis maakt het gif. Zolang er maar heel goed geventileerd wordt, zijn de risico’s beperkt. De avond/nacht is hierbij kritisch omdat er dan minder geventileerd kan worden.
De vraag is hoelang de emissie van de zure geur duurt. Dat hangt af van:
De ondergrond. Is de verf aangebracht op bestaand sauswerk, dan dringt er maar een beperkt hoeveelheid van de vluchtige stof in de ondergrond. Bij een “verse” ondergrond zijn de hoeveelheden aanmerkelijk groter en zal het langer duren voordat als vervluchtigd is.
De laagdikte. Bij een grote laagdikte is de buffer van de vluchtige stof groter dan bij een dunne laag. Bovendien verdampt de vluchtige stof langzamer bij een grote laagdikte.
De droging. Is de droging heel snel verlopen, dan vormt zich als het ware aan het oppervlak een dunne laag die de droging van de lagen eronder vertraagt. Het vervluchtigen van de zure geur zal dan langer duren. Bij een langzame droging op een “verse” ondergrond zal er meer van de vluchtige stof in de ondergrond dringen met als gevolg dat het vervluchtigen ervan langer zal duren.
In sommige gevallen wil het helpen om de ruimte te verwarmen tot een temperatuur van meer dan 30 graden terwijl tegelijker tijd voldoende geventileerd wordt. Dit komt neer op stoken voor de mussen. Als dit goed uitpakt, dan kan de vluchtige stof redelijk snel verdwenen zijn.
Er zijn ook gevallen waarbij dit totaal niet helpt. Wat dan wijs is om te doen, valt moeilijk te zeggen. Sommige mensen beweren de ultieme oplossing gevonden te hebben maar diezelfde oplossing bij een ander totaal niet werkt.
Dank voor de snelle reactie. We zullen de komende dagen extra goed ventileren.
Verf is aangebracht op Renovliesbehang dat al eens geverfd is. De nieuwe stinkende laag is dus de tweede laag.
Mocht het binnen een aantal dagen niet verdwijnen, wat is dan wijsheid? Nig even aankijken, zoja hoelang? Of het verwijderen van het behang en een nieuwe behanglaag plaatsen, gevolgd door een nieuwe verf?
Bepalend voor een oplossing is de hoeveelheid vluchtige stof er in de verf en de ondergrond zit. En hoe snel deze vrij kan komen. Nu is dit niet zo eenvoudig te bepalen. Maar met een aantal kleine proefjes kan er meestal wel een beeld van verkregen worden. En dan nog is het afwegen wat welke oplossing verstandig is. Daarbij moet ook betrokken worden wat te doen als een oplossing niet blijkt te werken.
De praktijk wijst uit dat eenvoudige en snelle oplossingen die gepromoot worden als dé oplossing voor het stankprobleem soms werken en maar even vaak niet. En als ze niet werken dan is Leiden in last. Terughoudendheid bij advies op afstand is daarom bij Ghost Odour meer dan op zijn plaats.
Bedankt voor uw respons. Dat was erg snel.
Vanochtend was de lucht al vrij aardig minder na de hele nacht wat laten luchten en eigenlijk nu is het nagenoeg ( in de middag ) weg. Alleen als je met neus erop ruik je het toch nog enigszins. Ben blij dat het niet zo lang geduurd heeft. Ik heb een kleine hoeveelheid nieuw van hetzelfde materiaal gekocht en ga een heel klein stukje bij de openslaande deuren proberen . Het zal mij benieuwen hoe dit afloopt.Dat zal in het aankomend weekend zijn. De oude emmers zal ik niet meer gebruiken. Indien ik weet hoe dit afloopt zal ik U dit laten weten. Hopelijk positief.
Wij hebben last van een kattenpis geur op een geverfde muur in de slaapkamer
Het is latex verf van de praxis.
Heb je wellicht een oplossing voor ons
Het is misschien goed om op te merken dat het probleem van ghost odor bij alle merken latexverf voor kan komen.
Er circuleren verschillende oplossingen over het internet. Soms werken die en vaak ook niet. Er zijn een paar fabrikanten die voor hun verf een oplossing hebben in de vorm van een isolerende primer. Ook voor deze oplossingen geldt dat ze soms werken en soms niet. Op zichzelf is dit niet vreemd omdat er slechts hypothesen zijn over de oorzaak van ghost odor.
Wat in dit specifiek geval de oplossing is, valt niet op afstand te zeggen. Naast de “sterkte” van de bron hangt veel af van hoe de bron en de stank zich in de ondergrond verspreidt hebben. Soms is het een oppervlakte probleem, soms is het probleem diep in de ondergrond doorgedrongen. Daarnaast moet meegenomen of de stankoverlast in de loop van de tijd afneemt of juist toeneemt. Op basis van deze factoren en andere moeten oplossingen tegen elkaar afgewogen worden.
Hoewel hierbij niet altijd aan try-and-error ontkomen kan worden, is het wel zaak om hiermee heel voorzichtig te zijn. Een enkele keer komt het voor dat een behandeling verkeerd uitpakt en het probleem daarna groter is geworden dan voorheen.
In 20 jaar huis, bij insnijden rand behang, of verwijderen plint, komt even een wolkje h2s achting luchtje vrij, daarna is het weg.
Jouw theorie past het dichtst bij dit fenomeen. We gaan er vanuit dat als we nieuw verven, goed drogen en luchten, de stank voorbij is.
Wellicht oude lucht met h2s opgeslagen in holle ruimtes.
Bedankt voor je theorie en uitleg.
Beste wij hebben onze muren geprimed, sinds dan is er telkens een penetrante geur in huis telkens de ramen openstaan. Het ruikt echt naar kattenpis ook als het ramen zijn waar er geen katten aan kunnen.
Gisteren heb ik een bovenkamer geverfd met dezelfde verf en ik dacht een vleugje van de geur te hebben opgesnoven. Kan er iets aan gedaan worden als het aan de verf ligt?
Het probleem van de penetrante geur is geen probleem dat uitsluitend aan de verf toegeschreven kan worden. De eigenschappen van de ondergrond en de condities tijdens het drogen van de verf spelen een evengrote rol.
De vraag wat er tegen te doen is, is niet eenvoudig te beantwoorden. Op het internet circuleren diverse oplossingen. Groot is het aantal reacties van mensen dat het bij hen niet gewerkt heeft. Er is dus helaas geen oplossing die meestal werkt. Per geval zal er naar een oplossing gezocht moeten worden. Ik kan dan ook geen advies langs deze weg geven.
Wij hebben hetzelfde meegemaakt , uiteindelijk de erg dure Brillux Aqualoma ELF 202 er overheen , probleem opgelost. Dit is een isoleer laag , de geur wordt afgedekt , dit wordt ook gebruikt voor roet en brand , nicotine aanslag , en kringen van waterschade en vetlaag.
Goed om te horen dat bij u gewerkt heeft. Toch kan ik deze verf in zijn algemeenheid niet aanbevelen. De verf bevat namelijk benzisothiazolinone en methylisothiazolinon. Dit zijn veel gebruikte biociden. Voor beide stoffen geldt dat de verdenking bestaat dat zij een rol spelen bij het ontstaan van de rotte eierenlucht.
Op ondergronden die al goed dekkend geschilderd zijn, is de kans dat er stankproblemen door deze verf ontstaan overigens praktisch uitgesloten. Bij ondergronden die gerepareerd zijn, is het belangrijk dat behalve dat de ondergrond droog is, de eerste laag zeer dun wordt aangebracht en de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte lager is dan 80 % en blijft tijdens het schilderen. Ook hoge temperaturen (> 23 graden Celsius) moeten worden voorkomen.
Overigens moet er zoals bij alle afsluitende verven rekening mee gehouden worden dat de stank langs de randen alsnog kan “ontsnappen”. Of dit leidt tot overlast hangt van de situatie af.
Bedankt voor dit artikel. Na uren en uren gezocht te hebben eindelijk wat meer duidelijkheid. Ons huis is geschilderd door/met professionele schilders/verf. Na een maand is er nog steeds een zeer penetrante wietlucht in huis die voorheen niet bestond. Na andere factoren uitgesloten te hebben, kwamen wij er achter dat het van de muren/verf komt. Bij het luchten van de ruimte wordt het erger en in de kamer waar over het behang geschilderd is, lijkt de stank het meest aanwezig te zijn. Nu overwegen wij een onzonbehandeling via een bedrijf dat gespecialiseerd is in o.a. deze overlast. Heeft u/iemand hier ervaring mee?
Ozon is een “agressief” gas dat vluchtige organische verbindingen kan afbreken.
Maar ozon kan ook het oppervlakte van materialen aantasten. Secundaire contaminatie treedt bij ghost odour eigenlijk niet op. Een noodzaak om meer oppervlak te behandelen dan strict noodzakelijk lijkt er dan ook niet te zijn. Gelet op de schade die ozon kan veroorzaken, is het dan ook zaak om organisch materiaal dat niet met ozon behandeld moet worden, goed te beschermen. Zeker wat het betreft kleding, tapijt e.d. Ook sommige kunststoffen kunnen aangetast worden en vervolgens zelf gaan stinken.
Ook zijn hoge concentraties ozon gevaarlijk voor mens, dier en plant. Al met al is het dan zeker niet een onschuldige oplossing om een stankprobleem op te lossen.
De lucht in de ruimten met ghost odour zal na intensief ventileren na de behandeling met ozon prima ruiken. De kans is groot dat dit van (zeer) korte duur is. De stoffen die ghost odour veroorzaken komen namelijk maar heel langzaam vrij. Het probleem wordt dan ook niet minder in de loop van de tijd. Het mechanisme dat ervoor zorgt dat de ghost odour maar langzaam vrijkomt, verhindert ook dat de ozon diep genoeg in de ondergrond komt om daar zijn werk te doen. Als er niet voldoende ozon in de ondergrond van de verf doorgedrongen is om het “karwei” af te maken, dan blijven er (half afgebroken) vluchtige organische verbindingen over. Hierdoor kan de stank van “geur” veranderen. Dit hoeft geen vooruitgang te zijn.
Er moet dan ook serieus rekening mee gehouden worden dat het resultaat van de behandeling van beperkte duur is. En dat het zeker ook niet is: “baat het niet dan schaadt het niet”.
Bedankt voor de snelle en duidelijke reactie. Ozon is voor ons in dat geval geen optie. Gister inmiddels het behang van de slaapkamer gehaald (hing alleen op de slaapkamer en was overheen geverfd) ivm de hypothese van de ondergrond. Dit werkt uiteraard aangezien de verf nu ook helemaal weg is. Vannacht grote test met ramen open en verwarming aan op kamers zonder behang. Vanmorgen weer de wietlucht. Inderdaad duidelijk slow release en accumulatie van gassen na een (paar) uur. Wij hebben het hele huis laten verven (muren met Veveo AC Plus). Drie verdiepingen alle muren en plafonds. Zitten daarom ook echt even met de handen in het haar. Nu overwegen wij een binnen milieu/geur onderzoek om te bepalen welke gassen het zijn en of er iets aan te doen is. Alles opnieuw schilderen is nu financieel gezien geen optie en het is dan nog maar de vraag of het opgelost is. Als alle opties wel binnen ons bereik zouden liggen, wat zou dan de meest passende oplossing kunnen zijn. Al het advies is welkom. Nogmaals bedankt voor het meedenken.
In dit geval gaat het om zeer lage concentraties van bepaalde stoffen in de lucht. Dan is het altijd zaak om vooraf te bepalen of het zin heeft om te meten. Elke meetmethode heeft zijn detectiegrens. Dat wil zeggen dat onder een bepaalde concentratie de aanwezigheid van een bepaalde stof niet meer aangetoond kan worden. Het meten van zeer lage concentraties vraagt bijna altijd om een speciale meetmethode die bovendien stof afhankelijk is. Dat betekent dat je vooraf moet weten welke stof je wilt meten en in welke concentratie.
Er is apparatuur waarvan wordt aangegeven dat deze een breed scala vluchtige stoffen kan meten. Sommige apparaten zijn zelfs relatief gezien betaalbaar. Het grote nadeel van verreweg de meeste van deze apparatuur is dat de detectiegrens veel hoger is dan noodzakelijk is om de vluchtige componenten waaruit de stank bestaat te kunnen meten. Met een zekere regelmaat worden rapporten met metingen door zulke apparatuur aan mij voorgelegd. De rode draad in deze rapporten is dat er niets aangetroffen is.
En zelfs als je uit een luchtmonster kunt halen welke stof vrijkomt, dan is het nog maar de vraag of je een maatregel kunt vinden die werkt bij die specifieke stof. Er zijn talloze berichten over oplossingen die mensen geprobeerd hebben. Helaas is het succespercentage zeer laag. Een ruwe schatting is dat dit lager is dan 10 %. Hierbij moet overigens opgemerkt worden dat bij een zorgvuldigere applicatie duidelijk hogere succespercentage’s gehaald moet kunnen worden. Toch moet er rekening mee gehouden worden dat hooguit in een derde tot de helft van de gevallen een maatregel succesvol zal blijken te zijn. Het afbreukrisico is dus hoog.
De middelen die geprobeerd zijn om de stankoverlast te weg te nemen, kunnen ingedeeld worden in 3 categorieën. Met ozon wordt geprobeerd de stank af te breken. Lijkt een goede oplossing maar is dit in de praktijk niet. Zie mijn reactie van gisteren.
Een tweede categorie betreft middelen die een afsluitende laag aanbrengen. Deze zijn voor een aantal stoffen inderdaad afsluitend en voor andere helaas niet. Dus werkt het soms en soms niet. Welke vluchtige stoffen tegengehouden worden, varieert overigens per middel.
Daarnaast zijn er langs de randen en bij de aansluitingen praktisch altijd lekken in de afsluitende laag. Deze blijken vaak zo groot te zijn dat het probleem van de stankoverlast “gewoon” blijft bestaan.
Voor de middelen die de stank bij de bron, dus in de muur, moeten binden geldt dat ze bij de bron moeten kunnen komen. De oppervlaktestructuur die verhindert dat de stank snel vrij komt, zorgt er ook dat deze “stankbindingsmiddelen” niet diep genoeg in de muur dringen. Het gevolg is dat dit uiteindelijk niet werkt. Ook hier geldt dat het per middel verschilt welke stoffen er gebonden worden.
De enige oplossing die bijna altijd een bevredigend tot goed resultaat geeft, is het verwijderen van het onderliggende stucwerk en in geval gipsplaten de gipsplaten. Dit is heel ingrijpend en vooral ook kostbaar. Het enige lichtpuntje is dat lang niet altijd bij alle wanden en plafonds het probleem speelt. Het vaststellen waar wel en waar niet, is (zeer) lastig maar wel te doen.
Beste Kees, eerst wil ik graag zeggen dat ik heel dankbaar ben dat je zo goed helpt. Echt geweldig. Bedankt! Je bent op dit moment het lichtpuntje in deze vervelende situatie.
Wij hebben zelf inderdaad ook het idee dat het niet elke muur is. Al zijn het er wel veel. Wat wij nu doen is per verdieping/kamer luchten en de verwarming aanzetten om te ontdekken waar de geur wel/niet ontstaat. Wellicht nog andere tips om de bronnen op te sporen?
Zeker de moeite van het proberen waard. Er hoort wel een kanttekening bij. Met deze werkwijze wordt een “verdachte” ruimte gevonden. Maar welke muur het is, niet.
Daarnaast komt het voor dat een ruimte/wand op een bepaald moment “schoon” kan zijn maar na bijvoorbeeld een maand niet meer.
Er zijn nog meer mogelijkheden om de bronnen op te sporen maar die behoren tot de geheimen van de smid. En niet zonder reden, je moet weten wanneer je deze toepast en wanneer niet.
Aanvulling op vorige post:
Wij lezen overal dat het niet schadelijk is voor de gezondheid. Is hier meer over bekend?
Daarnaast is het ons ook niet duidelijk waarom de stank toeneemt bij tocht/warmte.
Als ik het goed begrijp is het een chemische reactie. Deze reactie kan niet oneindig blijven bestaan of heb ik het hier bij het verkeerde eind.
Op grond van wetenschappelijk onderzoek kan niet gezegd worden dat het schadelijk is. Toch lijkt de nodige voorzichtigheid op zijn plaats. Goed ventileren is m.i. dan ook geboden. Dit zorgt ervoor dat de concentraties laag blijven.
Er zijn evenwel berichten dat bij goed ventileren de overlast toeneemt. De perceptie van geuren en stank is complex waarbij niet altijd geldt dat de overlast toeneemt met de concentratie. Slapen in een ruimte waar stank ervaren wordt, is over het algemeen niet aan te raden. Het lichaam zal op dit alarmsignaal, want dat is stank, reageren. Bij een (zeer) kleine groep mensen heeft dit een negatief effect op de gezondheid.
Dat het probleem bij warmte toeneemt kan verklaard worden. De emissiesnelheid van vluchtige stoffen neemt namelijk toe met de temperatuur. De rol van vocht daarbij is niet duidelijk. Mogelijk dat vocht invloed heeft op de perceptie van de stank maar zeker is dat niet.
In ons toekomstige huis heeft mijn man vanmiddag een flinke wand in de woonkamer geschilderd met een halve emmer van 3 jaar oude voorstijk. Bij het openmaken kwam er een ontzettende rotte eieren lucht uit, maar mijn man dacht dat dit zou verdwijnen als hij het goedje zou gebruiken. Ik was op de bovenverdieping aan het schilderen maar de stank was niet te harden. We hebben wat ramen op een kier gezet en zijn naar huis gegaan. Nu las ik dat het een giftige zwavelverbinding is en ben bezorgd. Wat kunnen we het beste doen? Alles proberen te verwijderen met veel water? Na een paar dagen ‘uitdampen’ en dan overschilderen met de Histor muurverf die klaar staat? Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid?
Gelet op de eigenschappen van H2S kan ik niets anders stellen dan dat het op zijn minst zeer onverstandig was om deze bedorven voorstrijk te verwerken.
Heel goed ventileren en verwarmen en zorgen dat de stank direct naar buiten wordt afgevoerd is het beste advies dat ik voor de korte termijn kan geven. Vervolgens is het afwachten tot de stank vanzelf verdwijnt. De kans hierop is relatief groot maar zekerheid kan niet geboden worden. Als inmiddels al over de voorstrijk geschilderd zal dit waarschijnlijk niet opgaan.
Mocht het probleem blijven dan is het behandelen van het oppervlak om H2S te binden een (theoretische) mogelijkheid. En dan alleen nog als er nog niet over de bedorven voorstrijk geschilderd is. Gelet op de producten die hiervoor mogelijk geschikt zijn, is dit iets wat door een vakman met de nodige kennis ook qua persoonlijke veiligheid gedaan moet worden.
Een andere optie is om de laag waarop de voorstrijk is aangebracht te verwijderen. Dit kan overigens alleen als het gaat om stucwerk of spatelputz. Bij het verwijderen komen waarschijnlijk zeer grote hoeveelheden H2S vrij en is zeer goed ventileren en het dragen van een volgelaatsmasker met de geschikte filters meer dan een must. Zeer goed ventileren is in dit geval zorgen dat er binnen een flink wind staat.
Zolang het toch enigszins stinkt, raad ik ten zeerste af om over de bedorven voorstrijk te schilderen. De kans is groot dat het probleem na eerst even weg te zijn geweest weer terugkomt. Weliswaar in dezelfde mate maar wel voldoende om overlast te geven.
Hartelijk dank voor uw antwoord. Na geventileerd te hebben (paar uur deuren en ramen open) was de stank na 2 dagen gelukkig behoorlijk verminderd en na nog 1 dag wachten was er bijna niets meer te ruiken. Daarna durfden we er met de muurverf van Histor (olijfgroen) 2x er overheen te schilderen met telkens een dag pauze, en dat ging goed. Hopelijk blijft de muurverf goed hechten, anders komt er een probleem bij. Ben nog steeds niet helemaal gerust en vraag me wel af of het nu bij inademing nog schadelijk is voor de gezondheid, vanwege de (niet te ruiken) damp van de zwavelverbinding. OEn of het wellicht later nog langzaam kan ontsnappen. In elk geval weer een les geleerd en inmiddels nieuwe voorstrijk voor andere muur gekocht.
De vraag is wat theoretisch kan ook voor de praktijk van belang is. En indien dit is, wat is dan redelijkerwijs de eerste maatregel die je kunt of moet nemen. Het antwoord op het laatste is kort: goed ventileren. Dat is overigens überhaupt de basis van een goed binnenmilieu.
Vanuit het oogpunt van het voorkomen van problemen zijn er nog wel enkele kanttekeningen te plaatsen bij het gevolgde tijdspad. Maar gelet op de beloftes van veel verfproducenten, ik chargeer, vandaag aangebracht, gisteren al overschilderbaar, is dat een moeilijke discussie.
Wij hadden maandenlang probleem van zurige stank in een overschilderde kamer, vooral bij het verluchten van de kamer was de stank niet te harden. Alle huis en tuinmiddeltjes geprobeerd, zonder resultaat. Nu de kamer opnieuw geschilderd, na eerst muren afgewassen te hebben met water/amoniak, met een synthetische primer en het probleem is gelukkig opgelost !
Dit is een oplossing die kan werken. Het aantal gevallen waar mensen melden dat het niet gewerkt heeft, is groot. Dus wees voorzichtig met deze oplossing.
We hebben een maand geleden de slaapkamer opnieuw geschilderd. Nu hebben we al een maand een chemische vieze geur in de slaapkamer en luchten helpt even maar de geur blijft terug komen. Bij 1 van de muren is er een fixeermiddel opgebracht (vrij dik) en daarna geschilderd. Het lijkt alsof deze muur de stank veroorzaakt. Kan de combinatie van een fixeermiddel, wat misschien niet helemaal gedroogd was, met verf de oorzaak zijn?
Fixeermiddelen en ook verf wordt regelmatig te dik aangebracht. Bijna altijd zonder problemen. Te dik aangebracht lijkt voor het ontstaan van ghost odour wel een risicofactor te zijn. Echter ghost odour komt ook voor als er geen redenen zijn om aan te nemen dat de verf te dik aangebracht is.
Met de kennis van nu lijkt het er op dat een verstoring van het drogingsproces de oorzaak is van het ontstaan van ghost odour. De verf heeft hierop maar een beperkte invloed.
In Engeland heeft een verfproducent in 2017 na veel negatieve publiciteit aan een (zeer) beperkte schadevergoeding gegeven aan mensen wiens woning ghost odour optrad. Ogenschijnlijk kan hieruit de conclusie getrokken worden dat er iets niet goed was met hun verf en dat zij de oorzaak ervan kennen. Als dat laatste zo zou zijn dan zouden er nu producten op de markt moeten zijn waarvan gegarandeerd wordt dat ghost odour niet op kan treden. Zolang dit niet het geval is, moet ervan uitgegaan worden dat de oorzaak van ghost odour niet uitsluitend aan de verf toegeschreven kan worden.
In de kamer die wij als slaapkamer hebben gekozen hangt een penetrante lucht. Eerst dachten we aan de bekende ‘oude mensen lucht’, maar een wietgeur is een betere omschrijving. De ruimte ligt boven de garage die ook niet fris ruikt (gipsplaten plafond) maar ik kan niet met zekerheid zeggen dat het dezelfde geur is. De kamer heeft een punt dak met balken en er tussen zitten houtplaten die gestucd zijn. Alles nu 2 keer overgeschilderd met verf die onze huisschilder aanraadde en gemengd heeft (AquaMur). Die zou beter dan trimetal afsluiten. Helaas, het lijkt allemaal niet geholpen. Ondanks de lagen verf blijven sommige muren stinken. Voordat we gaan slopen, is er nog een pad dat we eerst kunnen bewandelen? Dank!
Slopen is een drastische maatregel die m.i. alleen in beeld mag komen als er geen alternatieven zijn.
Niet vermeld hoe vastgesteld is dat sommige muren stinken. Dit is van belang om een onderscheid kunnen te maken tussen primaire en secundaire contaminatie. Als er sprake is van secundaire contaminatie dan verdwijnt dat in de regel na verloop van tijd. Bij een primaire contaminatie gebeurt dit vrijwel nooit.
Van Aqua mur wordt aangegeven dat deze isolerend is voor roet en rook. Dat impliceert nog niet dat deze isolerend is voor andere stoffen. Trimetal Magnatex Isotop SF wordt aangegeven dat deze geschikt is voor in water oplosbare vlekken. Dus niet voor roet bijvoorbeeld.
Bij ghost odour is veel gevallen niet bekend welke vluchtige verbinding de stank veroorzaakt. Het is daarom praktisch onmogelijk om te voorspellen of een bepaalde verf de gewenste afsluitende laag gaat vormen.
Theoretisch is het overigens mogelijk om vluchtige verbindingen te binden door de stinkende muren te behandelen. Sommige mensen rapporteren heel enthousiast dat iets bij hen gewerkt heeft. Bij anderen blijkt vervolgens dit niet te werken. Hetgeen niet verwonderlijk is daar de “ene stank” beslist niet hetzelfde is als de “andere stank”. En ook lijken ze wat op elkaar dan nog hoeft het niet te gaan om dezelfde organische verbinding.
Hoe kun je meten dat het om ghost odour gaat? En kan het ook door watergedragen houtlak komen?
Ik heb geen idee wat bij ons de bron is, maar de kattenpislucht zit mn in onze bovenste slaapkamers. Beide plafonds gestuct en gespoten, net als in t hele huis. 1 kamer muren gestuct en getext. Andere kamer wel getext niet gestuct maar ook beide kamers al t houtwerk gelakt met sigma watergedragen lak. Schilder is boven begonnen, richting beneden, wat kan verklaren dat t boven nog stinkt ivm andere pot. Beneden in woonkamer idem. Maar ook dat kan ad pot liggen.
Geur in woonkamer op 1e en in slaapkamer op 2e is inmiddels oke.
Als t de plafonds waren, hadden we t door t hele huis moeten hebben toch? Was 1 en dezelfde lading verf. T enige dat ik me kan bedenken is t lakwerk, temeer ook omdat ik die geur continu bij de schilder rook. Ik dacht dat hij t was. Maar nu, na 3 mnd nog steeds die kattenpis lucht in ons huis. Word er echt gek van!!
Hoe ontdek ik of t inderdaad dat gas is?
(Ruiken helpt niet, ik ruik t overal)
Wat kan ik eraan doen? Ik zie zoveel oplossingen van mensen. Maar wat is nu DE oplossing?
Allereerst: DE oplossing is er niet! Verder is het zo dat als je iets ruikt, het altijd om een vluchtige verbinding (= gas) gaat. Het is altijd mogelijk om een luchtmonster van de stank te laten onderzoeken. De kans dat hier iets uitkomt over de oorzaak is (helaas) nihil.
Het is voor de hand liggend om de oorzaak toe te wijzen aan 1 factor, bijvoorbeeld de ondergrond of de verf. Bij ghost odour moet de oorzaak altijd gezocht worden in een combinatie van factoren. Naast de ondergrond en de verf zijn dat o.a. de droging van de verf en de temperatuur tijdens het verven. Uit de beschrijving van de overlast kan afgeleid worden dat de condities (temperatuur en relatieve luchtvochtigheid) bij het schilderen zeer waarschijnlijk niet altijd hetzelfde waren. Daarom hoeft niet overal ghost odour te zijn ontstaan.
Ghost odour is bekend van muurverven. Van watergedragen verven voor houtwerk is dit, voor zover ik weet, niet aangetoond. Dat de watergedragen verf op het houtwerk de oorzaak van de overlast is ook om het volgende onwaarschijnlijk. De oppervlakte van het houtwerk van de kozijnen is in vergelijking met dat van de plafonds en de muren zeer klein. Bovendien is de stankoverlast ernstig te noemen. Dit past meer bij een groot oppervlak. Daarom moet gesteld worden dat het verfwerk van de kozijnen niet als “eerste verdachte” in aanmerking komt.
Wat in dit geval de oplossing is op afstand niet te zeggen. Soms volstaat een isolerende verf. De vraag is dan welke verf dat moet zijn. Helaas is dat een kwestie van try-and-error en een hoop geluk.
Soms zijn drastische maatregelen nodig. Dat wil je beperken tot een absoluut minimum. Daarvoor is onderzoek nodig. Veelal geeft dat uitsluitsel over welke wanden/plafonds de bron zijn. Evenwel als de overlast langer bestaat, dan is er sprake van secundaire contaminatie. Secundaire contaminatie gaat in de regel na verloop van tijd over. Probleem is evenwel dat het moeilijk is om te bepalen wat secundaire contaminatie is.
Heel hartelijk bedankt voor dit artikel, echt een eyeopener.
Na de koop van ons nieuwe huis, bleef de vieze geur hangen. We dachten dat het aan de hamsters lag van de vorige bewoners, maar helaas. Na dit artikel gelezen te hebben en te ruiken, lijken bij ons de binnenkozijnen de boosdoener. Het huis is 10 jaar geleden gebouwd en geschilderd binnen.
Ventileren, schoonmaken en ammoniak helpt niet. Zijn er specialisten die kunnen helpen op locatie omgeving Utrecht?
Wat is nu een goed stappenplan? Wat kan ik kopen als “afsluitende laag”(Brillux Aqualoma ELF 202)?
In de literatuur heb ik geen voorbeelden gezien dat de verf op de binnenkozijnen stankproblemen veroorzaken. Het is ook niet mijn ervaring. Gelet op de opbouw van een verflaag op een kozijn is het uit te sluiten dat hier hetzelfde mechanisme optreedt dat de ghost odour bij muren veroorzaakt.
Aan de andere kant mag niet uitgesloten worden dat het in de nabijheid van de binnenkozijnen er een probleem is dat stank veroorzaakt. Dit vraagt dan wel om onderzoek. Pas dan kan er uitspraak gedaan worden of welke maatregelen kunnen werken en welke niet.
Er zijn een aantal producten die bestempeld worden als afsluitend. Dit is altijd maar voor een beperkt aantal stoffen. Als ik kijk naar de verhalen in de diverse internetfora, dan is het beeld wat bij de een werkt, meestal niet bij de ander werkt. Maatwerk is dan ook altijd nodig.
U helpen aan een specialist in de regio Utrecht behoort niet tot mijn diensten. Deze website is een gratis service. Deze is niet bedoeld om anderen aan werk te helpen.
Bedankt voor de snelle reactie. Na uw antwoord zijn we nog even in de nabijheid van het kozijn gaan ruiken. De geur is het sterkst bij de rubbers/tochtstrips van de kozijnen. We gaan kijken hoe we die het beste kunnen schoonmaken of vervangen en of het daarna beter gaat.
Het is niet gebruikelijk dat deze stinken. Zeker niet na 10 jaar. Het kan veroorzaakt zijn door secundaire contaminatie. Dit gaat in de regel na enige tijd voorbij als de primaire stankbron “verdwenen” is.
Een andere mogelijkheid is dat de tochtstrips ooit zijn gereinigd met een niet geschikt agressief schoonmaakmiddel. In dat geval is vervanging meestal de enige oplossing.
Niets met kozijnen en rubbers aan de hand. Er blijken muizen in de spouwmuur te wonen, isolatie weggevreten (tot aan zolder), in de spouwmuur binnengekomen via buiten luchtgaten in de buitenmuur. Gelukkig zitten ze niet binnen. Expert gaat muizen verwijderen.
Dit voorbeeld geeft maar weer eens aan dat waar de stank wordt waargenomen niet altijd de bron hoeft te liggen.
Daar de stank uit de spouw komt, is het advies om alle naden rondom kozijnen na te lopen. De kierdichting met name bij de onderdorpel en onder de vensterbank laat nog weleens te wensen over.
De expert zal er ongetwijfeld op wijzen dat alle openingen in de buitengevel die een diameter hebben van meer dan 1 cm afgedicht moeten of voorzien van een rooster. Voor een spouw die door open stootvoegen geventileerd wordt, moet het altijd een rooster zijn. Dit geldt niet alleen op begane grond niveau maar ook tot en met de dakrand.
Als de wasemkap een doorvoer door de buitengevel heeft, dan is het advies om de afdichting aan de binnenzijde te controleren. Ook hiervoor geldt dat dit nog weleens “vergeten” wordt.
De ongedierte-man had het toch niet juist. Er zijn geen muizen of ander ongedierten.
We zijn nu ondertussen 2 jaar verder in ons (nieuwe) huis en nog steeds enorme stank in de sponging van een drietal geschilderde meranti houten kozijnen van 10 jaar oud.
We hebben de gemetselde muur aan de buitenzijde open laten maken en aan die kant van het kozijn ruiken we het niet, ook niet in de spouwmuur en ook het isolatie materiaal is droog. We zijn ten einde raad en hebben nu drie nieuwe (kunsstof) kozijnen besteld, met helaas een lange levertijd (6maanden).
Heeft u nog tips om die tijd in de stank door te komen of er vanaf te kunnen komen?
Hoe is de H2S eventueel te meten?
Nu de spouw niet het probleem is, is het de vraag wat wel de stank veroorzaakt. Eerder schreef ik dat ik in de literatuur geen voorbeelden gevonden heb dat de verf aan de binnenzijde van kozijnen stankproblemen veroorzaakt. Het is ook niet mijn ervaring. Het is dan ook de vraag of aanbrengen van een afschermende laag aan binnenzijde van het kozijn het probleem oplost.
Daarbij komt dat gelet op de tijdspanne waarin de overlast bestaat, ervan uitgegaan moet worden dat de stank afkomstig is van een zeer sterke bron. Hierdoor is de kans groot dat de maatregel niet werkt.
De geurdrempel van H2S ligt heel laag. In dat licht moet de vraag gesteld worden of een meting van de concentratie bijdraagt tot de oplossing.
Beste Kees. Na het lezen van bovenstaande vragen en reacties wil ik ook mijn probleem kenbaar maken in de hoop een oplossing te vinden. Ik heb 2 weken geleden muurverf over een bestaande laag uit 2008 aangebracht, merk AZET Coating (zowel bestaande als nieuwe laag). De pot verf is voor het eerst gebruikt in 2018 en voor het laatst in april dit jaar zonder problemen, zonder nare geuren. Bij het openen van de pot 2 weken geleden rook deze niet zoals ik gewend was maar ik dacht dat het zou wegtrekken na aanbrengen. Helaas is het tegenovergestelde waarheid gebleken. Stank nam toe gedurende de week en werd zelfs erger bij ventileren. Het verfresultaat was overigens wel mooi (geen verkleuring, brokken o.i.d.). Afgelopen weekend, dus na 1 week, heb ik de muren afgenomen met chloor/water en terwijl de muur nog vochtig was met schuurpapier (handmatig) de laag verf geprobeerd te verwijderen. Er is zeker een laagje verf van afgekomen. De muren stinken nog steeds, weliswaar minder maar bij luchten wordt het weer meer. Zou het helpen om intensiever te schuren, bijvoorbeeld met een wandschuurmachine? En heeft het gebruik van chloor (of ander middel) effect. Mijn verfspeciaalzaak had ook nog niet eerder van dit probleem gehoord. Had als mogelijke tip om een isolatielaag aan te brengen maar ik weet niet of dit andere negatieve bijwerkingen zal hebben. Ben een beetje ten einde raad. Hoop dat je me verder kan helpen.
De deze keer gebruikte verf was inmiddels zo’n 2 jaar. Van een ongeopende verpakking verf mag je uitgaan dat deze zo’n jaar tot 2 jaar goed blijft. Als de verpakking eenmaal geopend is, dan wordt deze periode (veel) korter. Dit komt omdat verbindingen in de verf kunnen reageren met de lucht boven de verf in de verpakking. Een verfspeciaalzaak zou moeten weten dat verf een uiterlijke houdbaarheidsdatum heeft.
Eén van de dingen waaraan je kunt herkennen dat verf over de datum is, is dat deze stinkt. Als deze toch gebruikt wordt, zal het drogingsproces niet verlopen zoals dat zo moeten. Bepaalde componenten uit de verf zullen daarbij niet gebonden worden. Deze verdampen langzaam. Over hoelang dit proces gaat duren, is geen uitspraak te doen. Alles hangt af van de hoeveelheid “stank-moleculen” en hoe ver deze in de ondergrond zijn gedrongen.
Voor de goede orde merk ik op dat bedorven verf tot dezelfde overlast kan leiden als de “klassieke” ghost odour. Maar dat daaruit niet afgeleid mag worden dat ghost odour veroorzaakt wordt door bedorven verf. Want dat is niet het geval, blijkt uit veel onderzoeken.
Over hoe het probleem op te lossen is, kan ik op afstand geen uitspraak doen. Op grond van mijn kennis en ervaring kan ik zeggen dat er geen oplossing is die altijd werkt. Wat ook mensen en verffabrikanten mogen beweren.
Hoi, wij hebben sinds een paar weken ook last van dit fenomeen. Wij hebben één muur geverfd met een matte muurverf van een van Nederlands bekendste bouwmarktverven, en vrijwel meteen na het aanbrengen ontstond er een penetrante geur. Te vergelijken met nat karton. Ik vind het zelf een beetje gasachtig ruiken. Ik kan de lucht niet verdragen, mijn man vindt het wel meevallen. Nu, na bijna twee weken luchten met ventilatoren, ruikt het nog met vlagen, met name als het raam op de kamer openstaat. Ik zie al op tegen warmer en vochtiger weer, omdat het dan erger zou worden begrijp ik?
Wij hebben een gedeelte met alcohol behandeld, in de hoop schimmels en bacterieen te doden, maar dit mocht niet baten. Is er iets dat mogelijk kan helpen? Vermoedelijk is de laag ook te dik opgebracht en was de omgevingstemperatuur en vocht binnenshuis niet ideaal, waardoor de verf niet goed gehecht is. Ik lees dat dat een trigger is voor dit fenomeen.
Er zit overigens inderdaad granol op de muur, met daaroverheen een laag muurverf (misschien wel meer) en een laag latex, die wij 5 jaar terug hebben aangebracht toen we hier kwamen wonen. Over de latex laag hebben wij dus nu de matte muurverf aangebracht. Als we de granol wegkappen en opnieuw laten stucen, zou het probleem dan wel weg moeten gaan, uit uw ervaring? Wij hebben van de fabrikant een nieuwe muurverf, een zogeheten glycol op basis van alkyd en acryl gekregen van het merk Evolutex, die zou het moeten oplossen. Ik heb echter het idee dat dit de geur alleen maar maskeert/verandert. Misschien is dat wel een eerste stap om te proberen, voor we de granol wegkappen.
Alvast ontzettend bedankt voor uw reactie.
Schimmels en bacteriën
Vaak wordt gedacht dat de schimmels en bacteriën de oorzaak van het ghost odour zijn. Dit klopt alleen als de verf al in de pot bedorven is. De verf stinkt dan ontzettend.
Bacteriën en schimmels hebben een zeer vochtige milieu nodig om te kunnen groeien. Als de verf droog is, dan zijn de groeiomstandigheden niet meer aanwezig. Voor het ontstaan van schimmelgroei moet het voldoende laag vochtig zijn. De droogtijd van verf is daarvoor tekort, ook onder slechte drogingsomstandigheden. Het behandelen van de muur met alcohol heeft dan ook weinig zin.
Raam open: stank erger
Dit wordt vaker beschreven bij problemen met ghost odour. Door het open raam komt ozon van buiten naar binnen. Ozon is een zeer reactieve stof en breekt veel verbindingen af. Maar zelden helemaal omdat er “te weinig” ozon in de lucht zit. De chemische verbindingen die overblijven stinken vaak.
Hogere temperaturen: meer stank
Hoe hoger de temperatuur in een ruimte is, hoe hoger de emissiesnelheid van de vluchtige verbindingen uit de ondergrond zal zijn. In een verwarmde ruimte zal het verschil in temperatuur tussen winter en zomer gering zijn. En zal de emissiesnelheid niet wezenlijk toenemen tenzij er sprake is van een hittegolf.
Wat wel een punt is, dat de ozonconcentratie in de zomermaanden vaker hoger is dan in de wintermaanden. Al is dat geen wet van meden en perzen.
Granol
Door de ruwe oppervlakte is granol een zeer slechte ondergrond voor het aanbrengen verf in de voorgeschreven laagdikte. Met name als deze met de roller of de kwast wordt aangebracht. Met name aan in de onderzijde van “gaten” in het granol zal verf zich “ophopen”. Daar zal de verf ook slecht drogen. Dit laatste is een risicofactor voor het ontstaan van ghost odour.
M.b.t. het overschilderen van ruwe oppervlak van het granol met een afsluitende verf moet gesteld worden dat de laagdikte van deze verf met name aan de randen van de “gaten” in het granol onvoldoende zal zijn om de emissie van vluchtige stoffen tegen te houden.
Geadviseerde verf
Van de geadviseerde verf Evolux verf heb ik alleen kunnen vinden dat het schimmelwerende verf is. Schimmels zijn in dit geval niet probleem. Of deze verf het gewenste resultaat op zal leveren, kan niet gezegd worden.
Granol verwijderen
Het granol verwijderen is in de regel een ingrijpende maatregel. Hierbij moet het uitgangspunt zijn dat dit pas in beeld komt als er geen andere oplossing mogelijk is.
Dank u voor de uitgebreide informatie! Wij gaan nu het behang maar afhalen en hopen dat de zware stank verdwijnt. De andere muur en dakplaten weghalen is helaas ingrijpender maar daar lijkt het probleem minder erg.
Mijn slaapkamer ((3 bij 6 meter) heeft granol op de muren. Sinds ik de muren heb geverfd met veel te oude latex, gemengd met een kleurtje, hangt er de typische ghost odeur. De geur is er nu twee jaar en wordt niet minder.
Als ik de muren laat stucen, zal de ghost odeur dan verdwijnen?
Graag verneem ik van u,
Saskia
Er is een verschil tussen bedorven verf gebruiken en het ontstaan van ghost odour. Bij bedorven verf was het probleem er al. Het is bij wijze van spreken verplaatst van de verfemmer naar de muur. Bij ghost odour ontstaat het probleem na het sauzen.
Als de muur na 2 jaar nog steeds stinkt, dan is het twijfelachtig of volstaan kan worden met alleen het granol te verwijderen. In veel gevallen moet de gehele wandafwerking tot de kale ondergrond verwijderd worden. Dus ook al het stucwerk. Vervolgens moet er een aantal maanden gewacht worden tot ook de stank veroorzakende vluchtige stoffen ook uit de ondergrond verdwenen zijn. Daarna kan de muur opnieuw afgewerkt worden.
Bestaat de ondergrond uit gipsplaten met een dunne afwerking, dan moet er rekening mee gehouden worden dat de gipsplaten vervangen moeten worden.
Het aanbrengen van stucwerk op het “stinkende” granol wordt afgeraden. De kans dat dit de emissie van de stank tegen zal houden, is klein.
Er zijn een aantal producten op de markt waarvan gezegd wordt dat deze stank tegen zouden houden. Dit klopt in een beperkt aantal situaties maar meestal geeft het niet het gewenste resultaat.
Enorm interessante informatie op uw website en bij dit artikel wil ik graag reageren! In ons huis is duidelijk een lekkage geweest aan de schoorsteen, zichtbaar aan de binnenkant. De schoorsteen en nok zijn gerenoveerd inmiddels. De verf op schoorsteen laat zelfs los en vlekt donkerbruin. Mijn partner nam onlangs waar dat het naar kattenpis rook op zolder; dit konden we lokaliseren naar plekken op die schoorsteen. Tot ik dit artikel vond had ik nooit verwacht dat het door een verflaag veroorzaakt kon zijn!
Wanneer ik uw reactie op het ‘granol’ probleem van april ’22 lees lijkt mij ook voor ons zaak om de huidige afwerklagen (stuc en verf) te verwijderen en na grondig luchten en drogen weer te stucen en sauzen.
Wel of niet het stucwerk incl. verf verwijderen of alleen de verf is een afweging die voor elke situatie opnieuw gemaakt moet worden. Daarbij speelt een belangrijke rol hoeveel van de (semi-)vluchtige stoffen die de stank veroorzaken “gevangen zitten” in het stucwerk. Als de hoeveelheid groot is, dan zit er vaak niet anders dan het stucwerk geheel te verwijderen. Maar als de hoeveelheid beperkt is, volstaat vaak ook gedurende 2 à 3 maanden goed verwarmen en ventileren.
Wat een heldere informatie biedt deze website! Hetgeen dat staat beschreven is helaas hier ook aan de orde. In de lente maanden dan begint het in het trappengat en overloop te stinken naar een wietachtige lucht en dat trekt dan in de herfst en winter weer weg.. Dit is ontstaan nadat we een aantal jaar geleden bovenverdieping incl trappengat hebben geschilderd. Qua oplossingen begrijp ik dat het trial & error is. Wat zouden een aantal stappen kunnen zijn om de stank te proberen te elimineren?
Waar te beginnen, dat is heel moeilijk te zeggen. Waar de stank wordt waargenomen, dat hoeft namelijk niet in de directe nabijheid van de bron te zijn. En hoe langer het probleem bestaat, hoe moeilijker het bij ghost odour wordt om de bron te vinden. Zeker als deze in de winter niet waargenomen wordt.
Het wordt dus zoals gezegd trail & error. Een goed uitgangspunt hierbij is om te beginnen met maatregelen die weinig kosten en gemakkelijk ongedaan gemaakt kunnen worden als het niet werkt.
dankje wel Kees!
Beste,
Sinds 2021 woon ik in mijn huidig huis en vanaf de eerste zomer hebben wij stankoverlast in één van onze slaapkamers. Hoe warmer het is, hoe meer overlast van de stank. Ook bij luchten/ventileren van de kamer is er meer stankoverlast.
Nu hebben wij al veel dingen uitgeprobeerd, maar hebben we de oorzaak nog niet kunnen vinden.
Zo is de slaapkamer al eens volledig leeggemaakt. Alle muren zijn opnieuw geverfd en ook zijn alle spouwmuren gecheckt. Echter de geur blijft aanwezig bij warm weer.
In de winter is er helemaal niks te ruiken. Nu de zon weer wat begint te schijnen, is de geur weer aanwezig.
Nu ik dit artikel lees dan herken ik veel dingen. De muren in de slaapkamer zijn bedekt met spachtelputz. Een eerdere keer opnieuw verven van de muren heeft niet geholpen tegen de stank. Ik denk dat het verwijderen van de spachtelputz de beste oplossing zal zijn. Of zijn er nog andere zaken die ik eerst kan uitproberen?
Als het niet veel kost en ook weinig tijd zou je nog kunnen overwegen om 1 van de wondermiddeltjes te proberen waarvan sommige mensen zeggen dat het voor hen gewerkt heeft.
Daar het probleem hardnekkig is, heb ik er overigens weinig vertrouwen in.
Alleen om te bevestigen dat het een reeel probleem is. Situatie badkamer met tegels en muurverf op plafond en schuine dakwand. We hebben dit weekend weer geschilderd, met een splinternieuwe schimmelwerende witte muurverf, die zelf ‘fris-chemisch’ ruikt. Net als de twee voorgaande keren enige jaren geleden begint vrijwel onmiddelijk een stank die voornamelijk kattepis lijkt, met een ondertoon van ‘poep’ (H2S).
De ondergrond bestaat uit gipsplaten, voor rietdak (zijwand) en houtvloer (plafond). Ik dacht dat het probleem in de gipsplaten zat, en dat het bij elke overschilderbeurt met verse latex beter zou worden. Niets is minder waar. De stankoverlast is na drie dagen niet te harden.
Ik weet dat het overgaat na een paar weken maar ben erg verbaasd dat er na al die jaren nog steeds geen structurele oplossing is. Ik denk niet dat het vervangen van de gipsplaten een oplossing is.
Niettegenstaande de claims van de fabrikant denk ik dat deze muurverven voor badkamers ongeschikt zijn vanwege een slecht begrepen chemisch proces. Dat consumenten granol of gipsplaten zouden moeten verwijderen vanwege een verfprobleem lijkt me meer dan belachelijk.
Dat het probleem van ghost odour uitsluitend veroorzaakt wordt door de muurverf, kan niet onderschreven worden. Alles wijst erop dat het gevolg van een combinatie van meerdere factoren.
Naast de verf is dat o.a. het vochtgehalte van de ondergrond en de relatieve luchtvochtigheid bij het drogen van de verf. Daarvoor gelden eisen die in het productblad van de verf staan. Daar staat ook of er een primer of grondeer gebruikt moet worden voordat er gesaust kan worden. Wie afwijkt van het productblad loopt een verhoogd risico dat op het ontstaan van ghost odour.
De ongelukkige combinatie van factoren komt gelukkig maar zelden voor. Het gaat dus bijna altijd goed.