Reacties

Een fris verfje: stank voor dank — 10 reacties

 1. Dit is het meest duidelijke artikel over het probleem wat mij vandaag is overkomen.
  Exact zoals hierin omschreven kreeg ik ook nadat de latex aangebracht was na ongeveer twee uren die verschrikkelijke onbestendige stank ( zurige lucht ). Het materiaal als ondergrond
  was/is een renovatie latex ( Renova Isotop ) van Sigma. Het materiaal , wat ik er nu op aangebracht heb is ( Wyzotex van Wyzonol ) . Dit had ik op zolder in dichte emmers nog staan van 2012. Aanmaken en aanbrengen geheel geen probleem. Nu heb ik alleen de keuken gewit en moet nog de huiskamer gedaan worden. Maar wat moet ik nu denkt U doen. Ook heb ik een schilder hierover gebeld en adviseerde mij enkele dagen te wachten en dan zal die stank wel over zijn. U begrijpt wel, dat ik in ieder geval sceptisch sta tegenover het doorgaan met het gebruik van die Wyzotex van 2012 maar ook met nieuw van hetzelfde materiaal. Niet alleen de stank is vervelend maar ook heb ik verschrikkelijk prikkende ogen .

  • Aan watergedragen verven worden biociden toegevoegd om bacterie- en schimmelgroei in de emmer te voorkomen. Nu doodt geen enkele biocide 100 % van de schimmels en bacteriën. Het is daarom heel goed denkbaar dat na 5 jaar er toch schimmels en/of bacteriën in de verf zijn gaan groeien. In mijn ogen is dan het gebruik van een 5 jaar oude verf geen gelukkige keuze.

   Evenwel kan van afstand niet gezegd worden dat de verf “bedorven” is en dit dan de oorzaak van de zurige lucht is. Het kan ook veroorzaakt zijn door een niet correct verloop van het drogingsproces van de verf.

   Gelet op de zeer korte tijdspanne waarbinnen de overlast ontstaan is, is toch de kans groot dat de overlast ontstaan is doordat de verf “bedorven” is. In veel gevallen zal deze overlast na enkele dagen verdwenen zijn maar een garantie daarop is er niet.

   De keuken heel warm stoken en goed ventileren versnelt in veel gevallen het vrijkomen van de stoffen die de overlast veroorzaken. Of dit werkt hangt af van de dampdichtheid van de verf en hoeveel “stank” in de poriën van de verf en de ondergrond “opgeslagen” is. Als dit niet binnen een maand resultaat geeft, dan zijn er andere maatregelen nodig om het probleem op te lossen. Hiervoor is dan geen standaardoplossing te geven. Oplossingen die op het internet genoemd worden, werken soms wel en soms helemaal niet.

   Zolang niet echt duidelijk is wat de oorzaak van de overlast is, zou ik in ieder geval niet doorgaan met het schilderen. Ook niet met een andere verf.

 2. Bedankt voor uw respons. Dat was erg snel.
  Vanochtend was de lucht al vrij aardig minder na de hele nacht wat laten luchten en eigenlijk nu is het nagenoeg ( in de middag ) weg. Alleen als je met neus erop ruik je het toch nog enigszins. Ben blij dat het niet zo lang geduurd heeft. Ik heb een kleine hoeveelheid nieuw van hetzelfde materiaal gekocht en ga een heel klein stukje bij de openslaande deuren proberen . Het zal mij benieuwen hoe dit afloopt.Dat zal in het aankomend weekend zijn. De oude emmers zal ik niet meer gebruiken. Indien ik weet hoe dit afloopt zal ik U dit laten weten. Hopelijk positief.

 3. Wij hebben last van een kattenpis geur op een geverfde muur in de slaapkamer
  Het is latex verf van de praxis.
  Heb je wellicht een oplossing voor ons

  • Het is misschien goed om op te merken dat het probleem van ghost odor bij alle merken latexverf voor kan komen.

   Er circuleren verschillende oplossingen over het internet. Soms werken die en vaak ook niet. Er zijn een paar fabrikanten die voor hun verf een oplossing hebben in de vorm van een isolerende primer. Ook voor deze oplossingen geldt dat ze soms werken en soms niet. Op zichzelf is dit niet vreemd omdat er slechts hypothesen zijn over de oorzaak van ghost odor.

   Wat in dit specifiek geval de oplossing is, valt niet op afstand te zeggen. Naast de “sterkte” van de bron hangt veel af van hoe de bron en de stank zich in de ondergrond verspreidt hebben. Soms is het een oppervlakte probleem, soms is het probleem diep in de ondergrond doorgedrongen. Daarnaast moet meegenomen of de stankoverlast in de loop van de tijd afneemt of juist toeneemt. Op basis van deze factoren en andere moeten oplossingen tegen elkaar afgewogen worden.

   Hoewel hierbij niet altijd aan try-and-error ontkomen kan worden, is het wel zaak om hiermee heel voorzichtig te zijn. Een enkele keer komt het voor dat een behandeling verkeerd uitpakt en het probleem daarna groter is geworden dan voorheen.

 4. In 20 jaar huis, bij insnijden rand behang, of verwijderen plint, komt even een wolkje h2s achting luchtje vrij, daarna is het weg.

  Jouw theorie past het dichtst bij dit fenomeen. We gaan er vanuit dat als we nieuw verven, goed drogen en luchten, de stank voorbij is.

  Wellicht oude lucht met h2s opgeslagen in holle ruimtes.

  Bedankt voor je theorie en uitleg.

 5. Beste wij hebben onze muren geprimed, sinds dan is er telkens een penetrante geur in huis telkens de ramen openstaan. Het ruikt echt naar kattenpis ook als het ramen zijn waar er geen katten aan kunnen.
  Gisteren heb ik een bovenkamer geverfd met dezelfde verf en ik dacht een vleugje van de geur te hebben opgesnoven. Kan er iets aan gedaan worden als het aan de verf ligt?

  • Het probleem van de penetrante geur is geen probleem dat uitsluitend aan de verf toegeschreven kan worden. De eigenschappen van de ondergrond en de condities tijdens het drogen van de verf spelen een evengrote rol.

   De vraag wat er tegen te doen is, is niet eenvoudig te beantwoorden. Op het internet circuleren diverse oplossingen. Groot is het aantal reacties van mensen dat het bij hen niet gewerkt heeft. Er is dus helaas geen oplossing die meestal werkt. Per geval zal er naar een oplossing gezocht moeten worden. Ik kan dan ook geen advies langs deze weg geven.

 6. Wij hebben hetzelfde meegemaakt , uiteindelijk de erg dure Brillux Aqualoma ELF 202 er overheen , probleem opgelost. Dit is een isoleer laag , de geur wordt afgedekt , dit wordt ook gebruikt voor roet en brand , nicotine aanslag , en kringen van waterschade en vetlaag.

  • Goed om te horen dat bij u gewerkt heeft. Toch kan ik deze verf in zijn algemeenheid niet aanbevelen. De verf bevat namelijk benzisothiazolinone en methylisothiazolinon. Dit zijn veel gebruikte biociden. Voor beide stoffen geldt dat de verdenking bestaat dat zij een rol spelen bij het ontstaan van de rotte eierenlucht.

   Op ondergronden die al goed dekkend geschilderd zijn, is de kans dat er stankproblemen door deze verf ontstaan overigens praktisch uitgesloten. Bij ondergronden die gerepareerd zijn, is het belangrijk dat behalve dat de ondergrond droog is, de eerste laag zeer dun wordt aangebracht en de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte lager is dan 80 % en blijft tijdens het schilderen. Ook hoge temperaturen (> 23 graden Celsius) moeten worden voorkomen.

   Overigens moet er zoals bij alle afsluitende verven rekening mee gehouden worden dat de stank langs de randen alsnog kan “ontsnappen”. Of dit leidt tot overlast hangt van de situatie af.

Geef een reactie

Het beantwoorden van vragen op de website is een gratis service die verleend wordt als er tijd voor is. En past in de doelstelling van de website, het geven van voorlichting. Reacties worden dan ook pas na moderatie geplaatst.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het beantwoorden van vragen op de website is een gratis service die verleend wordt als er tijd voor is. En past in de doelstelling van de website, het geven van voorlichting. Reacties worden dan ook pas na moderatie geplaatst.