Reacties

Meten is weten maar weet wat je meet! — 4 reacties

 1. hallo

  oké geen procenten, maar wat meet je dan wel ? Als de schaal 0-100 is, wat is dan een ‘normaal ‘vocht gehalte van een muur ?

  ben zeer benieuwd want er wordt inderdaad veel geschreven over vocht maar het wordt er niet echt duidelijker op.
  is injectie de meest aangewezen methode of is ventilatiekanalen in de gevel een betere optie?

  • Wat is een normaal vochtgehalte voor een muur? Dat is het evenwichtsvochtgehalte bij een bepaalde relatieve luchtvochtigheid. Meestal wordt dit in een laboratorium bepaalt bij een r.v. van 95 %. Door het werkelijke vochtgehalte in het metselwerk in het laboratorium te meten middels de Darr-methode en dat te vergelijken met het evenwichtsvochtgehalte kan dan bepaald worden of er sprake is van een vochtbelasting. Dit is de theorie en voor de praktijk is dit niet erg handig.

   De indirecte meters maken gebruik van de eigenschap dat watermoleculen elektromagnetische velden beïnvloeden. Deze verandering is te meten. De mate van verandering is dan een globale maat voor de hoeveelheid watermoleculen in de nabijheid van de meetsonde. De verschillende fabrikanten van de indirecte meters gebruiken allemaal andere vochtgehalten en andere bakstenen als referentie om hun meters te “ijken”. Het gevolg is dat deze meters slechts in indicatief beeld geven van het vochtgehalte. Wel zijn ze goed geschikt om het verloop van het vochtgehalte zichtbaar te maken. Voor wie een grote kennis heeft van de oorzaak van vochtproblemen in metselwerk is zijn deze indirecte vochtmeters een heel handig hulpmiddel mits inzicht bestaat in de beperkingen van deze meters en kennis van de valkuilen.

   De effectiviteit van de ventilatiestenen is zo’n hekel item dat ik op dit punt van commentaar wil onthouden. Ik kan alleen maar zeggen dat ik ze nimmer adviseer.

   Injecteren kán een oplossing zijn mits er een goede diagnose is en het metselwerk ervoor geschikt is.De grootste valkuil is dat het injectiemiddel zich niet homogeen verdeelt. Verder moet bij de meeste injectiemiddelen het metselwerk kunnen drogen voordat het injectiemiddel effectief wordt. Injecteren is zeker niet het wondermiddel waarvoor het vaak verkocht wordt.

 2. bedankt Kees! ben benieuwd waarom je de ventilatiestenen zo’n hekel item vind, slechte ervaringen mee?
  De injectie methode is ook geen wondermiddel, dat had ik al begrepen.
  maar wat is dan wèl een goed systeem, of is dat echt helemaal afhankelijk van de individuele situatie?

  • De conclusie dat er geen ideaal systeem is dat overal toepasbaar is, is de enige juiste. Bij het injecteren hangt alles af van de individuele situatie, het gebruikte product, de injectiemethode en niet in de laatste de man of vrouw die het uitvoert.

   Wat betreft de ventilatiestenen voel ik mij niet vrij om daar verder op in te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het beantwoorden van vragen op de website is een gratis service die verleend wordt als er tijd voor is. En past in de doelstelling van de website, het geven van voorlichting. Reacties/vragen worden dan ook pas na moderatie geplaatst. En zijn daarna voor iedereen te lezen.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>