Optrekkend vocht en stank verhelpen door het storten van schelpen
In de dagelijkse nieuwsbrief van Cobouw, d.d. 22-06-13, wordt een project beschreven waar schelpen in de kruipruimte zijn toegepast. Dit wordt geïllustreerd met een foto van het aanbrengen van de schelpen.
Er zijn een aantal redenen om dit toe te passen. 1 ervan riep bij mij grote vraagtekens op. Bij de andere heb ik een kanttekeningen.
Optrekkend vocht?
Als ik kijk naar de foto dan zie ik op de achtergrond een betonnen funderingsbalk. En verder zie ik een betonvloer. Daarin optrekkend vocht? Er zijn verschillende duitstalige studies die keihard tonen dat door beton praktisch geen vochttransport plaats vindt. En dat klopt ook als je kijkt naar de betonnen bakken van woonboten en de drijvende huizen. (Wordt anders als er sprake is van scheuren of stampbeton). Optrekkend vocht in beton, nee dus. Ik ga er maar vanuit de getoonde foto van een ander project is.
Lees hierover ook de column van Cornelis >>>
Stankproblemen
Stankproblemen oplossen door de bron aan de pakken is een goede oplossing. Bedenk er wel bij dat dit er op duidt dat er zich gaten en openingen in de begane grondvloer bevinden. Stank verspreidt zich primair middels luchtstromen. In dit geval door de begane grondvloer.
En ook al is de stank nu weg, de luchtstroom blijft. De lucht die zo via de kruipruimte naar binnen stroomt, heeft niet de kwaliteit als de lucht rechtstreeks van buiten. Mijn dringende advies is dan ook maak: de begane grondvloer luchtdicht. Overigens is dit niet zo vreemd. In het Bouwbesluit worden ook eisen gesteld aan de luchtdichtheid van de begane grondvloer. Ze gelden (helaas) alleen maar voor nieuwbouw.
Reacties
Optrekkend vocht en stank verhelpen door het storten van schelpen — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>