Optrekkend vocht in beton?
In deze dagen werd mijn mening gevraagd over een rapport van een zeer gerenommeerd bouwfysica adviesbureau met meerdere vestigingen in het land. Nu weet ik dat dit bureau een paar goede mensen in dienst heeft die veel ervaring hebben met schade door vochttransport door metselwerk en beton. Eén van hen had ooit de cursushandleiding geschreven waaruit ik eerste beginselen van het onderzoeken van vochtproblemen geleerd heb.
Een collega van degene die mij het rapport gaf, zei “nu moet je opletten”. Toen ik de tekening zag met daarop aangegeven wat tegen optrekkend vocht in een fundering geïnjecteerd moest worden, schoot ik in de lach. “Dat is gemakkelijk verdiend. Je loopt geen enkel risico als je doet wat ze voorschreven. Maar geef in hemels naam geen garantie op het oplossen van het vochtprobleem. Alleen maar op het injecteren”.
Eén oogopslag was voor mij al voldoende om deze conclusie te trekken. Nu is een snelle conclusie altijd gevaarlijk. Maar in dit geval was het toch heel simpel om deze conclusie te trekken. Dat wisten ook degenen die mij het probleem hadden voorgelegd.
Boven het metselwerk, dat geïnjecteerd moest worden, zat een betonnen balk van een 0,5 m hoog. Het beton moest wel een hele slechte kwaliteit zijn, wilde daar zoveel optrekkend vocht doorheen trekken dat daardoor schade ontstond. Vochttransport door beton verloopt zeer langzaam. Vandaar dat voor archiefkelders de dikte van de muren niet groter dan 25 cm hoeft te zijn.
Zelfs als het beton van een zeer slechte kwaliteit dan had de opsteller nog de verkeerde oplossing gekozen. Hij had niet na gedacht over regenwater dat in de bodem zakt dat zo in contact met de betonnen balk kwam.
Nog verbaasd over het advies heb ik naar de ondertekening van het rapport gekeken. Gelukkig niet 1 van de mensen die ik hoog heb staan. Het rapport was kennelijk geschreven door 1 van de mindere goden van dit gerenomeerde adviesbureau die vergeten was om de coriveeën in de organisatie te raadplegen. Ik zou het wel gedaan hebben. Het gaat per slot van rekening om een project van 180 woningen. En dus om veel geld.
Wat wel de oorzaak van de vochtproblemen is, daarover heb ik wel mijn vermoedens maar die hou ik nog even voor mij.
Gegroet, Cornelis.
Reacties
Optrekkend vocht in beton? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>