Probleembeschrijving

Tegen een helling langs de Rijn is even buiten de stad in de 19e eeuw een groot woonhuis gebouwd. Recent is het verbouwd en uitgebreid om het geschikt te maken voor zijn nieuwe functie. Hierbij zijn de kelders onder het oude gedeelte van het woonhuis geschikt gemaakt voor gebruik. Hiertoe zijn de oude muren voorzien van een stuclaag en afgewerkt met glasvliesbehang dat vervolgens gesaust is. De dikte van het nieuwe stucwerk is plaatselijk 10 cm en meer.

Nog voor de oplevering ontstond er schimmelgroei op het glasvliesbehang. Daar men vermoede dat het probleem veroorzaakt werd door bouwvcoht werden bouwdrogers geplaatst. Ondanks de vele liters die de bouwdrogers uit de lucht haalden, is het probleem na een half jaar nauwelijks kleiner geworden.

Vraagstelling

Door het architectenbureau is de vraag gesteld of er nog andere oorzaken zijn dan bouwvocht waardoor de schimmelgroei ontstaat:

  • Er is sprake van optrekkend vocht?
  • Zijn er koudebruggen aanwezig?

Het onderzoek heeft uitgewezen dat de belangrijkste twee vragen niet gesteld zijn. Namelijk of de wandafwerking geschikt is voor deze situatie en was de keuze van gips voor het stucwerk, dikte 10 cm, wel de goede.

schimmel_in_hoek


Reacties

Schimmelgroei direct na renovatie — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het beantwoorden van vragen op de website is een gratis service die verleend wordt als er tijd voor is. En past in de doelstelling van de website, het geven van voorlichting. Reacties/vragen worden dan ook pas na moderatie geplaatst. En zijn daarna voor iedereen te lezen.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>