Voor praktisch alle materialen geldt dat de elektrische eigenschappen veranderen onder invloed van de materiaalvochtigheid. Het betreft zowel de elektrische doorgangs- als de oppervlakteweerstand. Deze nemen fors af bij een stijgende materiaalvochtigheid. Normaal is katoen een stof die geen statische lading kan ‘vasthouden’ daar zij een goede geleider is. Bij een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 10% blijkt katoen echter wel een uitstekende isolator te zijn en kan heel goed opgeladen worden. Dit geldt voor de meeste natuurlijke vezels. Ook kunststof vezels laten zulke mechanismen zien.

Bij materialen zoals porselein en glas blijkt de elektrische weerstand te veranderen door het hechten van watermoleculen aan het oppervlak. Er is slechts één uitzondering op. De elektrische weerstand van paraffine blijkt vrijwel onafhankelijk te zijn van de relatieve vochtigheid van het materiaal.

De kleding die gedragen wordt in de zomermaanden is over het algemeen anders dan die men ‘s winters aanheeft. Vooral de samenstelling van de stof verschilt. Katoen neemt meer vocht (transpiratievocht) op dan bijvoorbeel zuivere wol of synthetische stoffen. Door het vocht neemt de elektrische weerstand af. Stoffen met een relatief lage weerstand zijn moeilijk statisch op te laden. Dus men is ‘s zomers met alleen katoenen kleding (T-shirts, blouses) aan een veel betere geleider dan ‘s winters met een wollen of (deels) synthetische trui aan. Met als gevolg ‘s zomers minder kans op statische oplading (men ontlaadt hiervoor te snel).

Een ander verschil tussen zomer en winter betreft het type schoen. Voor dichte schoenen geldt dat er (bij hogere temperaturen) relatief meer vocht wordt afgescheiden door de huid. Dit transpiratievocht verlaagt de elektrische weerstand van zowel de sokken als de schoenzolen. Leren zolen zijn hiervoor gevoeliger dan rubberen zolen. PVC-zolen of de zolen van de ouderwetse gyrnnastiekschoenen zijn praktisch ongevoelig voor vocht. Overigens zijn er speciale schoenen op de markt (o.a. voor toepassing in de gezondheidszorg) die juist ontworpen zijn om goed te geleiden, ook bij lagere luchtvochtigheden.


Reacties

5. Invloed kleding en schoeisel — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het beantwoorden van vragen op de website is een gratis service die verleend wordt als er tijd voor is. En past in de doelstelling van de website, het geven van voorlichting. Reacties/vragen worden dan ook pas na moderatie geplaatst. En zijn daarna voor iedereen te lezen.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>