Reacties

Ventileren: een open raam is niet altijd voldoende! — 2 reacties

 1. Hallo Cornelis,

  Ten eerste bedankt voor de vele inzichten die via deze site en deze column tot mij zijn gekomen.
  Ook weer bij bovenstaande column; bedankt voor het inzicht.
  Echter vraag ik mij af de -overdag de verwarming aan en licht ventileren en ‘s-avonds de verwarming uit en het raam open-methode in alle situaties noodzakelijk is.
  Ik zou zeggen dat er in een nieuwbouwwoning (met als uitgangspunt een goed ingeregeld ventilatiesysteem) de gestelde methode niet benodigd zou zijn (dus lees: geen kwaad zou kunnen, maar niet per se noodzakelijk zal zijn?)
  Hoe denkt u daar over?

  met vriendelijk groet,
  Stijn

  • Stijn,

   Wie denkt dat een goed werkende ventilatie in een goed geïsoleerde woning het wondermiddel is tegen de huisstofmijt en schimmels, komt bedrogen uit. Alles draait om de relatieve luchtvochtigheid. De relatieve luchtvochtigheid is een functie van het absoluut vochtgehalte van de lucht en de temperatuur ervan. Als het vochtgehalte stijgt dan stijgt ook de relatieve luchtvochtigheid. Daar in tegen daalt deze als de temperatuur stijgt.

   Wat doet ventilatie. Dat is niet meer dan het in de ruimte geproduceerde vocht afvoeren. Ventilatie verlaagt het absolute vochtgehalte van de van buiten aangevoerde lucht niet! In het voor- en najaar blijven in koele slaapkamers al snel de condities gunstig, althans voor micro-organismen. Als je advies vraagt aan hen, dan zullen ze zeggen, alsjeblief niet verwarmen. Ik denk er anders over.

   Gegroet, Cornelis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het beantwoorden van vragen op de website is een gratis service die verleend wordt als er tijd voor is. En past in de doelstelling van de website, het geven van voorlichting. Reacties/vragen worden dan ook pas na moderatie geplaatst. En zijn daarna voor iedereen te lezen.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>