Ventileren: een open raam is niet altijd voldoende!
Een raam de gehele dag open zou voldoende moeten zijn. Laatst kwam ik in een slaapkamer waar zo’n bedompte lucht hing. De bewoonster vertelde dat het raam altijd openstond tenzij het stormde. Beter zou niet kunnen. Voor het goed functioneren van de ventilatie is het nodig dat er zowel een luchttoevoer als luchtafvoer is. Ontbreekt een van de schakels dan werkt het niet. Zo ook hier. De slaapkamerdeur was altijd gesloten en daar er onder de deur geen spleet was, kon hier langs geen lucht naar het afvoerkanaal stromen.
Slaapkamers waar de mensen het raam altijd openhouden, worden nooit verwarmd. Alles blijft dus koud. Dit betekent ook dat het beddengoed en de matras koud blijven. Dit is slecht voor de droging ervan. Iedere nacht blijft er een paar honderd milliliter vocht in het matras en het beddengoed achter. Allerlei micro-organismen vinden dit geweldig en zijn u dankbaar.
Zolang de gebruiker van de slaapkamer in de kracht van het leven is, dan is dat niet zo’n probleem. Vroeger was het niet anders. Behoor je niet tot deze groep dan kun je problemen krijgen door je eigen bed. Ik geef er geen garantie op maar het risico is meer dan denkbeeldig. In Nederland sterven per jaar zo’n 10.000 mensen vroegtijdig door een slecht binnenmilieu.
Het vocht in het bed zou daarom moet verdampen. Dit drogen gaat stukken beter als het in de kamer warmer is. Daarom raad ik mensen die met open raam slapen aan om omgekeerd te verwarmen. Overdag de verwarming aan en licht ventileren en ‘s-avonds de verwarming uit en het raam open.
Voor de micro-organismen hoeft u niet bang te zijn: die vinden wel een andere plek waar ze kunnen overleven.
Gegroet, Cornelis.
Hallo Cornelis,
Ten eerste bedankt voor de vele inzichten die via deze site en deze column tot mij zijn gekomen.
Ook weer bij bovenstaande column; bedankt voor het inzicht.
Echter vraag ik mij af de -overdag de verwarming aan en licht ventileren en ‘s-avonds de verwarming uit en het raam open-methode in alle situaties noodzakelijk is.
Ik zou zeggen dat er in een nieuwbouwwoning (met als uitgangspunt een goed ingeregeld ventilatiesysteem) de gestelde methode niet benodigd zou zijn (dus lees: geen kwaad zou kunnen, maar niet per se noodzakelijk zal zijn?)
Hoe denkt u daar over?
met vriendelijk groet,
Stijn
Stijn,
Wie denkt dat een goed werkende ventilatie in een goed geïsoleerde woning het wondermiddel is tegen de huisstofmijt en schimmels, komt bedrogen uit. Alles draait om de relatieve luchtvochtigheid. De relatieve luchtvochtigheid is een functie van het absoluut vochtgehalte van de lucht en de temperatuur ervan. Als het vochtgehalte stijgt dan stijgt ook de relatieve luchtvochtigheid. Daar in tegen daalt deze als de temperatuur stijgt.
Wat doet ventilatie. Dat is niet meer dan het in de ruimte geproduceerde vocht afvoeren. Ventilatie verlaagt het absolute vochtgehalte van de van buiten aangevoerde lucht niet! In het voor- en najaar blijven in koele slaapkamers al snel de condities gunstig, althans voor micro-organismen. Als je advies vraagt aan hen, dan zullen ze zeggen, alsjeblief niet verwarmen. Ik denk er anders over.
Gegroet, Cornelis